Trovato a: http://www.osservatoriobalcani.org/article/articleview/3802/1/218>
Zbog pobjede Mesića, Sanader na mukama
Osservatorio Balcani Traduzioni hr/bos/srp
Data pubblicazione: 18.01.2005 11:24

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ostvario je uvjerljivu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora 16. siječnja, osvojivši, prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva 66, naprama 34 posto glasova, koliko je osvojila njegova konkurentica, kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Jadranka Kosor
Stjepan Mesić
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ostvario je uvjerljivu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora 16. siječnja, osvojivši, prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva 66, naprama 34 posto glasova, koliko je osvojila njegova konkurentica, kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Jadranka Kosor. Mesić tako sljedećih pet godina ostaje hrvatski predsjednik s realnim izgledima da bude zabilježen kao šef države u čijem je mandatu njegova zemlja postala članicom Europske unije.

"Danas Hrvatska kroči velikim koracima u Europu i sada trebamo biti udruženi, treba nam nacionalni konsenzus da ostvarimo svoje ciljeve", izjavio je Mesić u televizijskom obraćanju naciji nekoliko minuta nakon što je Državno izborno povjerenstvo potvrdilo njegovu uvjerljivu izbornu pobjedu . "Postoje različite stranke i mišljenja, ali strateški ciljevi moraju biti jedinstveni. Pozivam vas da svi zajedno idemo u pravednu, modernu Hrvatsku svih njezinih građana", poručio je Mesić.

Mesić je pobijedio u svim hrvatskim županijama i gradu Zagrebu, a Jadranka Kosor samo u dijaspori. Upravo glasanje dijaspore, koje se provodi po zakonu izglasanom još za života prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, izaziva je veliko nezadovoljstvo glasača u Hrvatskoj, jer u dijasporu spadaju i Hrvati u Bosni i Hercegovini, mada po mnogim tumačenjima oni to nisu. No, upravo je ta dijaspora bila (ali i ostala) glasačka utvrda HDZ-a u kojoj ta stranka i njezini kandidati redovno pobjeđuju.

Ipak, glasovi dijaspore nisu mogli ugroziti Mesićevu pobjedu, mada su upravo ondje, u prvom izbornom krugu, zabilježeni ozbiljni propusti i zloupotrebe. Nevladina udruga GONG, koja godinama prati regularnost izbora, izvijestila je – a Državno izborno povjerenstvo kasnije i potvrdilo – da su na glasačkim mjestima u Bosni i Hercegovini, glasale mrtve osobe, odnosno da je netko drugi glasao umjesto njih.

No, Mesićeva prednost bila je tolika da ništa nije moglo ugroziti njegovu pobjedu. Predsjednička kandidatkinja Jadranka Kosor, inače potpredsjednica hrvatske Vlade, izjavila je, vidno indisponirana, neposredno nakon objave rezultata, da je 34 posto glasova koliko je ostvarila “respektabilan rezultat” . Ona je zahvalila premijeru Ivi Sanaderu, predsjedniku HDZ-a, rekavši kako je on “imao snage i hrabrosti kandidirati ženu kao kandidata najveće stranke u Hrvatskoj”. Čestitala je pobjedu Mesiću ali je dodala kako je ponosna što se u kampanji predstavila kao kandidatkinja samo jedne stranke, dok je Mesića podržavalo 10 oporbenih stranaka.

Na nedjeljne izbore u Hrvatskoj izašlo je tek nešto više od 51 posto birača, odnosno 2,3 milijuna od ukupno 4,4 milijuna. Prije pet godina, kad je Mesić osvojio prvi predsjednički mandat, glasovalo je oko 61 posto birača. Mesić je tada dobio 56 posto, a njegov protukandidat Dražen Budiša 44 posto glasova. Mesić je tada, kao i na jučerašnjim izborima, dobio približno isti broj glasova - 1,4 milijuna.

Jadranka Kosor procjenjivala je kako će moći pridobiti glasove birača difamirajući Mesića kao osobu koja radi protiv interesa Hrvatske. Isticala je kako se ona nikada ne bi ispričala agresoru, aludirajući da Mesićevu ispriku izrečenu prilikom službene posjete Beogradu kada je rekao da se ispričava Srbima koji su bili žrtve ratnih zločina. U sjedištu HDZ-a novinarima su dijeljenje kopije Mesićevog svjedočenja u Haagu kako bi ga se prikazalo kao osobu koja je ugrozila pojedine haške osumnjičenike. Neke veteranske udruge, koje su blisko povezane s HDZ-om, dijelile su pamflete u kojima se Mesića prikazuje kao srbofila, zbog toga što mu je supruga Srpkinja.

Haški sud i suradnja Zagreba s ICTY-ijem bila je predmet mnogih rasprava u predsjedničkoj kampanji. Koliko su različiti stavovi između predsjednika Mesića i dojučerašnje aspirantice na njegovo mjesto, Jadranke Kosor, svjedoči i odgovor na pitanje voditelja jednog od tv- sučeljavanja kako bi postupili u slučaju da u nekom restoranu slučajno zapaze odbjeglog generala Antu Gotovinu. Dok je Mesić rekao kako bi ga pozvao na razgovor i sugerirao mu što da učini, Jadranka Kosor odgovorila je kako ne bi napravila ništa i pravila se da ga nije ni vidjela!

Uvjerljiv poraz Jadranke Kosor veliki je poraz aktualnog premijera Ive Sanadera, koji se dogodio samo nekoliko dana nakon što je pod pritiskom opozicije i medija morao pristati na odlazak svog ministra vanjskih poslova, Miomira Žužula, upetljanog u nekoliko afera. Činjenica da je Jadranka Kosor izgubila i u mnogim županijama u kojima je HDZ tradicionalno pobjeđivao, pokazuje da stranka ozbiljno gubi na popularnosti.

Sve to događa se u vrlo nezgodno vrijeme – za travanj su najavljeni parlamentarni izbori, pa ako na njima opozicija odnese pobjedu, malo tko vjeruje da bi Sanader mogao dočekati kraj svog četverogodišnjeg mandata. Tim prije što je i unutar njegove stranke sve više nezadovoljnika, naročito među jastrebovima, koju smatraju kako je njegova prevelika popustljivost prema Europskoj uniji glavni krivac pada popularnosti stranke.