Balcani Cooperazione Osservatorio Caucaso
sabato 28 marzo 2020 17:45

 

Forum Tomizza, večkulturni izziv

20.05.2008    scrive Franco Juri
V Trstu in Istri se jutri začne deveti Forum Tomizza, niz obmejnih srečanj, kulturni dogodek, ki uspešno vztraja na območju, kjer se bolj kot kdaj prej pojavljajo zaskrbljujoča obujanja nacionalističnih teženj in obmejni spori
Od 21. do 24. maja bo potekala deveta izvedba Foruma Tomizza, niza obmejnih srečanj. Gre za kulturni dogodek, ki uspešno vztraja na območju, kjer se pojavljajo zaskrbljujoča obujanja nacionalističnih teženj in obmejnih sporov.

Vsakoletno srečanje si je pred devetimi leti zamislil Milan Rakovac, tudi sam istrski pisatelj, vendar hrvaškega jezika, da bi se poklonil liku velikega istrskega pisatelja Fulvia Tomizze, preminulega leta 1999.

Rakovac je med drugim avtor knjige “Riva i druži” (Prihajajo tovariši), prvega romana v hrvaščini na temo istrskega eksodusa, katerega dvojezična gledališka postavitev je pred nedavnim požela velik uspeh. Pisatelj s slovenskimi, italijanskimi in avstrijskimi prijatelji in intelektualci že vrsto let vodi pobude z večkulturno vsebino, ki bi omogočile premoščanje katerihkoli meja ali pregrad.
Karikatura Franca Jurija

Program foruma
Forum Tomizza je zaživel pred osmimi leti z namenom, da bi prišli do izraza glasovi, ki v Istri in Furlaniji - Julijski krajini nasprotujejo nacionalizmu in se trudijo za nepretrgani dialog in vzajemni kulturni vpliv na območju, kjer je večkulturnosti doma.

Projekt vsako leto v Trst in Istro privabi najuglednejše nenacionalistično usmerjene intelektualce: nekoč jugoslovanske (slovenske, hrvaške, srbske, bosanske, črnogorske…), italijansko-furlanske in avstrijske, teme pa presegajo zgolj literarni okvir. Rakovcu pri organizaciji pomagata Gruppo/Skupina 85 za Trst in Irena Urbič za Koper. Skupino 85, ki med ustanovitelji šteje ugledne osebnosti, na primer Claudia Magrisa in samega Tomizzo, vodi Patrizia Vascotto, italijanska intelektualka z odličnim znanjem slovenščine. Slovenskega organizatorja, koprski dnevnik Primorske novice, pa zastopa kulturnica Irena Urbič, ključna osebnost koprskega dela foruma.

Pobudo med drugim vsako leto podpirata tudi Italijanski uniji iz Kopra in Umaga.

Program štiridnevnega Foruma Tomizza, ki bo tudi letos potekal med Trstom (Italija), Koprom (Slovenija) in Umagom (Hrvaška), poleg mednarodnega simpozija »Off limits« z udeležbo pisateljev, publicistov, filozofov, zgodovinarjev, kritikov, novinarjev, prevajalcev in sociologov iz različnih držav, predvideva tudi tri literarno-glasbene večere z naslovom Artistra, med katerimi bo občinstvu predstavljena zanimava spojitev poezije z glasbo; sodelovali bodo priznani istrski, furlanski, hrvaški in slovenski avtorji in glasbeniki.

Forum se bo po že ustaljenem običaju zaključil v soboto 24. maja ob grobu velikega istrskega pisatelja v vasici Materada, ki ji je Tomizza posvetil pomembno literarno stvaritev, prvo na temo tragičnega eksodusa.

Mnogi slovenski in tržaški udeleženci foruma bodo morali na poti do Materade prečkati slovensko-hrvaški mejni prehod Sečovlje/Plovanija, kjer pa bi prav naslednjo soboto lahko naleteli na težave. Nacionalistično gibanje “Zavod 25. junij”, pod vodstvom Marjana Podobnika, bivšega podpredsednika vlade in brata sedanjega ministra za okolje, je pred kakšnim tednom in ob pomoči “karantanskih” skinheadov na tem mejnem prehodu že izvedel blokado v podporo Jošku Jorasu, ki zagovarja slovensko suverenost tudi južno od reke Dragonje. Točno za naslednjo soboto je napovedana nova demonstracija z blokado.

Dve antitetični stvarnosti, Forum Tomizza na eni strani, slovenski nacionalizem, ki želi spremeniti in okrepiti meje z Istro, na drugi. Sredi tega pa dvoumnost vlade, v kateri je udeležena prav Podobnikova SLS.

La sezione AestOvest è realizzata grazie al supporto della DG cultura, programma 'Europa per i cittadini' dell'Unione Europea
This web-section is supported by the 'Europe and Citizens' Progamme of the EU Education and Culture DG